Nambour Hospital Shade Structures

  • Category:  3    ID Number:  3351

  • Location:         Nambour, Queensland

  • Client:             Made for Shade

  • Completion Date:  June 2012

Credits:

  • Structural Engineer:    Jeremy Hunter

  • Specialists:                  Trevor Scott Building Designer, Lightweight Structures

  • Builder:                       Made for Shade

  • Fabricator:                   Made for Shade

APPLICATION OF PROJECT:   

Essentially the purpose of the project was about cost effective space creation.

The tensioned awning is positioned over a deck area on the first floor at the Nambour children’s hospital.  The Hospital is located on the side of a steep incline, the deck is located in an elevated position.

The awning-covered deck now allows children recovering from surgery or illness to play outdoors on the deck in supervised shaded conditions.  Previously children were confined to an internal hospital playroom.

Australian Wildlife Centre Healseville Sanctuary

Entrant: Taiyo Membrane Corp, Tattersall Engineering, Minifie Nixon Arch
Client: Zoos Victoria
Architect: Minifie Nixon
Structural Engineer: Tattersall Engineering
Specialist Consultant(s): Wade Consultants, Taiyo Membrane Corporation
Builder: Behmer and Wright
Fabricator(s): Taiyo Membrane Corp

2001 Healseville Sanctuary  2001 A

Mpowerdome Entry Structure

Entrant: UFS Australasia Pty Ltd
Client: Mpowerdome
Architect: Small Quinton Coleman Architects
Structural Engineer: Wade Consulting Group
Builder: UFS
Fabricator(s): Fabric Shelter Systems

1837 Night   1837 Daytime View

Little Edward Street Atrium Roof

Shade And Membrane Structures Australia (Design / Project Management / Install)

Completed: December 5 2013

Client: Bennelong Funds Management

Team:  Global Membrane Design, SAMA, Shadecom / Fabric Solutions

Melbourne Girls Grammar School Cover to Communal Deck

PROJECT DESCRIPTION

Inverted conic covering a communal deck for year 5 & 6 girls at Melbourne Girls Grammar

The structural form is an asymmetric inverted conic, with what is basically a rectangular upper perimeter. In plan the area covered is small, about 12.5m by 11m, and the height varies from 3m at the bale ring to 5.5m at the lower edge to 9m at the highest edge

The conical form is asymmetrical about all axes. The bale ring has been set close to one corner so that the inverted  conical shape is accentuated by being well away from the adjoining buildings to which it is attached, and so that the stormwater drainage through the bale ring has minimal interference with use of the deck on wet days.

The function of the structure is to provide critical protection of the school students from the elements during breaks in their school day, creating an outdoor leisure environment that mixes native plants with modern aesthetic material technology. It provides a space where the children can relax and briefly escape the physical confines of school.  Even whilst raining, the children can retreat to this area and have their senses stimulated by the rain drumming on the tensioned fabric whilst the water is collected and pushed along the highly strung cables, creating a cylinder of rushing water. Classes can be held on the tiered decking during most weather conditions.

LSAA2011DA 1968 00