Small Fabric Structures: Typically these may be of a plan area of 250 square metres or less. They are often used as shade structures or as signature items at entrances to larger buildings.

Other applications include the provision for a shaded area in playgrounds, school yards, car dealerships and as internal sculptures.

They may be made from coated fabrics as a water-proof barrier or of open fabric such as knitted shade cloth.

The following articles are in random order:

Pou Manawa - Auckland International Airport

PROJECT DESCRIPTION

Pou Manawa (Maori name for the Tree) is the heart of the new retail centre at Auckland International Airport, it stands proud where people gather, coming and going from their journeys around the world.

Fabric Structure Systems were approached with a brief to develop the significant sculptural piece for the Auckland International Airport’s retail departures area.

Pou Manawa takes the form of a sculptural tree, crafted from SEFAR® Architecture fabric & tensioned into place, creating a continuous light translucent surface, which is rear projected to bring the Tree to life, with various natural & traditional Maori themes.

LSAA2011DA 7321 09

LSAA 2013 High Commendation

South Hedland Town Centre

Entrant:                            MakMax Australia

  • Category:  5                ID Number:  4304

  • Location:                     Colebatch Way, South Hedland, WA

  • Client:                         UDLA and Landcorp

  • Completion Date:        October 2011

Credits:

  • Architect:                    Advance Timber Concept & University of WA

  • Structural Engineer:    Scott Smally Partnership

  • Builder:                       Ertech Pty Ltd

  • Fabricator:                   MakMax Australia


Judges Comments:


"A lot of effort for a small structure, should become iconic."

"Good to see a combination of timber frame and lightweight fabric, although the structure seems less than graceful."


APPLICATION OF PROJECT:   

Fabric cladding to wooden frame, roofing structure.

4304 07
 

Little Edward Street Atrium Roof

Shade And Membrane Structures Australia (Design / Project Management / Install)

Completed: December 5 2013

Client: Bennelong Funds Management

Team:  Global Membrane Design, SAMA, Shadecom / Fabric Solutions

Mpowerdome Entry Structure

Entrant: UFS Australasia Pty Ltd
Client: Mpowerdome
Architect: Small Quinton Coleman Architects
Structural Engineer: Wade Consulting Group
Builder: UFS
Fabricator(s): Fabric Shelter Systems

1837 Night   1837 Daytime View

John Power Stand - Eagle Farm, Brisbane

PROJECT DESCRIPTION

Eagle Farm Racecourse is an iconic Brisbane building, hosting race days twice weekly and accommodating hoards of racegoers every year. The main stand named John Power Stand was erected in the early 1900s. Since then the structure has aged leaving an unsightly concrete ceiling viewable from the main observation area.

MakMax was engaged to supply a permeable ceiling structure to cover the concrete from view while allowing access for inspection purposes. This structure also needed to eliminate nesting areas for birds under the old roof. MakMax engineers used the perimeter or building as well as the support columns to sustain the fabric, although the outcome is much different to look at the principals of the structure is not unlike many conic structures.

The addition of this fabric ceiling gives John Power Stand a much needed facelift. Our client Watpac Speciality Services is very pleased with the result.

LSAA2011DA 5004 04

Trailfinders Australian Garden - Chelsea Flower Show

PROJECT DESCRIPTION

MakMax’s client, Flemings Nurseries exhibits annually at the Royal Horticultural Society’s Chelsea Flower Show, one of the world most prestigious social and horticultural events. Fleming’s often win awards for their unique exhibition stands.  MakMax was engaged to bring an architect’s design to life in the form of a unique temporary structure for Fleming’s entry at the 2011 RHS Chelsea Flower Show.

DESIGN / FABRICATION / INSTALLATION BRIEF

Our client, Flemings Nurseries, engaged architect, Ian Barker to design their most recent stand. The architect’s inspiration included themes of colonization and the discovery of Australia. Natural shapes and light play a large part in the design brief. The importance of the horticultural theme in the discovery of Australia is through botanist Sir Joseph Banks who along with Captain Cook first documented the unique native flora of Australia. MakMax was engaged to bring this idea to life through the architect’s vision.

Although the concept was the work of the architect, some of the technical details of manufacture were not conceptualized until MakMax engineers began looking at the design from a practical point of view. Being a self supporting structure we had a fair amount of control over the manufacture and fixing details of the project.

Nambour Hospital Shade Structures

  • Category:  3    ID Number:  3351

  • Location:         Nambour, Queensland

  • Client:             Made for Shade

  • Completion Date:  June 2012

Credits:

  • Structural Engineer:    Jeremy Hunter

  • Specialists:                  Trevor Scott Building Designer, Lightweight Structures

  • Builder:                       Made for Shade

  • Fabricator:                   Made for Shade

APPLICATION OF PROJECT:   

Essentially the purpose of the project was about cost effective space creation.

The tensioned awning is positioned over a deck area on the first floor at the Nambour children’s hospital.  The Hospital is located on the side of a steep incline, the deck is located in an elevated position.

The awning-covered deck now allows children recovering from surgery or illness to play outdoors on the deck in supervised shaded conditions.  Previously children were confined to an internal hospital playroom.

Perth Children's Hospital

LSAA 2016 Design Award Entry by Fabritecture (Designer and Installer)

Location: Subiaco, WA.   Completed: July 30 2015

Client: John Holland Group

Team: JCY Architects, Greenup Design International, Fabritecture, Textile Fabrication Services, Fabritecture

1262_001
1262_002
1262_003
1262_004
1262_005
1262_006
1262_007
1262_008
1262_009
1262_010
1262_011
1262_012
1262_013
1262_014
1262_015
1262_016
1262_017
1262_018
1262_019
1262_020
01/20 
start stop bwd fwd

APPLICATION OF PROJECT:

Highly interactive artistic and architectural shade canopies, featuring intricately designed complex steel geometry and custom fabric patterns to work with the exciting environment of the children’s playground.

PROJECT DESCRIPTION:
The Perth Children’s Hospital project involved the design and construction of an intricate structural shade solution as an addition to an outdoor children’s play area for the hospital. The project was part of a redevelopment initiative to replace the existing Princess Margaret Hospital facility.

The new Perth Children’s Hospital intends to host local and internationally recognised organisations for paediatrician, clinical research and tertiary learning.

Small tensioned fabric or membrane structures are "defined" to have a surface area of about 250 square metres or less to correspond to this category in the LSAA Design Awards.

Applications may include "signature" entrances to buildings, small sheltered areas or storage coverings. Outdoor sound stages will benefit from a well designed sound shell to project the performance.

Here are a few examples:

 

28,15,0,50,1
600,600,60,1,5000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000

Nerang State School Outdoor Amphitheatre, Qld

APPLICATION OF PROJECT:

Playground Shade Structure: the amphitheatre provides a modern sheltered assembly area for students and teachers, and boasts a unique architectural focal point within the school.

Nerang School

PROJECT DESCRIPTION:

As part of the Queensland Government National School Pride Program, a project was created for the design and construction of twin architectural roof canopies to cover the Nerang State School outdoor amphitheatre.

Key elements of the design brief included:

•      Structures were designed to cover both the stage and the audience steps

•      The main area had to be completely covered

•      Views had to be maintained between the canopy and the amphitheatre stairs

•      Provide all‐weather protection for the students of Nerang State School

•      Complete installation had to be achieved during the summer school holiday period so as not to interrupt students during construction