Biofilter at Surry Hills Library

Entrant:            Taylor Thomson Whitting - Designer
Location:           Surry Hills NSW
Client:               City of Sydney Council
Architect:          Francis-Jones Morehen Thorp
Struct. Eng.:     Taylor Thomson Whitting
Specialist:          Mech Eng: Steenson Varming
Others:             Austress
Builder:             WBHO Probuild

  

Monash University Building 76 Strip Facade Structures

Entrant:               Oasis Tension Structures (Australia) Pty Ltd
Location:              Wellington Road - Clayton Vic
Client:                  Monash University
Architect:             DesignInc (Melbourne)
Struct. Eng.:        John Mullin & Partners
Specialist:            Tensys Engineering (Australia) Pty Ltd
Others:                Ronstan International (Australia) Pty Ltd
Builder:                Hooker Cockram Projects Ltd
Fabricator:           Atkins Fabrication (Australia) Pty Ltd

 

LSAA 2013 Award of Excellence

Wintergarden Art Façade

Entrant:                     Tensys Engineers Pty Ltd

•      Category:  5    ID Number:  6513

•      Location:                     Queen Street Mall, Brisbane

•      Client:                         Industry Super Property Trust Pty Ltd

•      Completion Date:         April 2012

Credits:

•      Architect:                    Studio 505

•      Structural Engineer:     Tensys Engineers

•      Builder:                       Brookfield Multiplex

•      Fabricator:                   UAP


Judges Comments:

"Will probably settle in to become a heritage icon in Brisbane."

"Now that's how to disguise a carpark. Makes a great contribution to the public realm. Vivid, joyful - makes excellent use of contemporary steel design and fabrication technology."


6513 02

APPLICATION OF PROJECT:   

The vertical façade works is part of the redevelopment of the wintergarden shopping centre..  This façade creates a uniform streetscape, providing a visual barrier to a number of existing carparking levels and different buildings along Queen Street Mall. 

PROJECT DESCRIPTION:

Wintergarden redevelopment architectural façade on Queen, Elizabeth and Edward Street, Brisbane.  The architectural intent of the façade is to create a three dimensional depiction of a winter garden painting  To achieve this, the façade consists of multi layers of rigid cladding supported by a modular structural steel grillage frame.  In addition to the cladding panels, the façade consists of a number of steel frame, stainless steel cald butterflies which cantilever from the grillage.

50 Martin Place - Glass Roof

Taylor Thomson Whitting (Engineer)

Location: 50 Martin Place, Sydney.   Completed: Unknown

Client: Macquarie

Team: Johnson Pilton Walker, Taylor Thomson Whitting, Brookfield Multiplex, Sharvain Pacific Steel

South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI)

SAHMRI is a world class facility for medical research under construction in Adelaide (July 2015)

The facility will increase the ability for new leading edge research and clinical applications into better treatment and potential cures for the most challenging diseases.

The building has an interesting curved facade as illustrated in the following images.

Images by Peter Kneen 2015.

28,15,0,50,1
600,600,60,1,5000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
General view from the Convention Centre
SAHMRI 1
View Image
SAHMRI 2
View Image
SAHMRI 3
View Image
SAHMRI 4
View Image
SAHMRI 5
View Image
SAHMRI 6
View Image
SAHMRI 7
View Image
SAHMRI 8
View Image
SAHMRI 9
View Image

Cable Net Facade Feature - New Entrance

The redevelopment of Whitten Oval formed a pivotal piece in a plan to reinvigorate the western suburbs of Melbourne by providing services and facilities that would promote a sense of community. The plan had involvement from both State and Federal Governments and sort to place Whitten Oval at the centre of the community as a hub for local sporting and health service activities.

The Whitten Stand conversion, designed by Peddle Thorp Architects in Melbourne, called for a feature on the façade that responded to its context, was an identifiable entry, and provided an environmental benefit in the form of shading for the glazed façade behind. The resulting design was a series of floating panels that would display the team colours of the grounds home AFL team, the Western Bulldogs. The façade feature would run from the first floor to the roof acting as a gateway for supporters.

wof sub01